fbpx

Samisk kultur og nordlyset

Tur hvor du får oppleve den Samiske kulturen, og kanskje se nordlyset. 5 timers tur. Inkludert er Samiske fortellinger, Samisk tradisjonsmat, joik, lære å bruke runebomme, transport. Fra kr. 1 895,- pr. person.

Snøen knirker høylytt i det du beveger deg mot åpningen. Kulden biter deg litt i kinnene. Snøen gir fra seg en høylytt klage etter hvert som føttene settes ned. Over deg dukker det frem stjernebilde etter stjernebilde, og stillheten lyder øredøvende. Røyken siver ut gjennom toppen av lavvoen. Innenfra høres runebommen og Samenes tradisjonelle sang – joiken. Duften av tradisjonsrik mat siver ut og blander seg med bålrøyken. Den Samiske guiden ønsker deg velkommen inn, «buorre boahtem», og ber deg ta plass rundt bålet. Noaiden, den samiske sjamanen, slår på runebomma med en karakteristisk T-forma hammer av reinsdyrhorn, og en «viser» formet som en ring, en trekant eller en frosk ligger på skinnet og legger seg til på et av symbolene etter hvert.

Opplev på nært hold den Samiske kulturen og maten. Etter hvert får du servert både Samisk tradisjonsmat og tradisjonsrike fortellinger om den Samiske kulturen.

I den samiske tradisjonen er stjernehimmelen en kosmisk jaktscene. I mørketiden og med et liv i nær kontakt med naturen, har samene fått et bevisst forhold til stjernehimmelen. Samene har levd av reinsdyr og jakt, og samenes stjernebilder gjenspeiler dette. Vi finner igjen reinen, jegere og jaktredskaper blant stjernene på himmelen. Selve jaktscenen begynner tidlig på kvelden hvor jegerne kommer til syne på himmelhvelvingen en etter en. Fávdna står klar med buen Fávdnadávgi og sikter på Sarvvis, mens de andre jegerne, skiløperne og kona prøver å hjelpe til slik at Fávdna kommer i skuddhold. Fávdna har spendt buen, men tør ikke skyte for mellom ham og Sarvvis står Boahji, himmelnaglen. Hvis den blir truffet, vil himmelen falle ned og alt liv på jorden vil opphøre. I løpet av en natt med intens jakt må de innse at Sarvvis er vanskelig å ta. En etter en må jegerne gi seg, Gállá først og sistemann er Fávdna. Slik fortsetter Sarvvis sin beiting inn i morgendagen.

Samene har i mørketida brukt kunnskapen om stjernenes sin systematiske bevegelse på himmelen både som klokke og kompass.

På denne turen får du sett det klare vinterlyset og smake på samisk tradisjonsmat.

Aurora Borealis er et fenomen synlig over store deler av den arktiske delen av verden. Ofte sett så langt sør som Brønnøysund, Trondheim og Bergen!

Opplev dette fantastiske naturfenomenet, og ta fantastiske bilder! Selv om nordlyset ofte forbindes med Troms og Finnmark, er aktiviteten stor også lengre sør. I Mo I Rana har det de siste par årene vært nordlysaktivitet opptil 80 – 100 dager i løpet av vinterhalvåret, det vil si fra november til april. Gå ikke glipp av sjansen til å oppleve dette fantastiske og spektakulære fenomenet.