fbpx

Byvandring i Mo I Rana

Guidet byvandring i Mo I Rana. 1 times fortelling om livet ved 66 grader nord. Fra kr. 295,- pr. person.

Den siste henrettelsen i 1674, byggingen av kirka finansiert av Samene, den første skole i Nordland, AS Norsk Jernverk, omstilling og suksesshistoriene. Alt dette får du høre om på vår byvandring.

På kanten av Polarsirkellandet, i nærheten av Svartisen, ligger den nest største byen i Nordland, som heter Mo i Rana. Hovedsete i Rana Kommune med totalt 18 900 innbyggere. Stor nok for oss som bor her, fordi vi har det vi trenger for å trives og ha et godt liv.

Her har det bodd mennesker i flere tusen år, og den Samiske kulturen har betydd utrolig mye for kulturen, maten og samfunnet. Mo kirke og Sameskolen på Moholmen ble finansiert i stor grad av det Samiske samfunnet, og var i drift lenge før 1750.

Våre guider vil fortelle deg alt du trenger å vite om Mo I Rana. Innbyggerne, historien, industrien. Alt sammen utrolig spennende! Fra den tidligste bosetting til det moderne samfunn det er i dag. Du vil få en bedre forståelse av hvorfor byen og omegn er slik den er, og hvorfor ting skjedde slik det gjorde. Bli med oss på en spennende tur gjennom Mo I Rana. Hør den mangslungne historien, og hvordan det er å leve på 66 °. Byen ligger relativt midt i Norge, og vi har stor variasjon i klimaet. Her er det stor forskjell mellom vinter og sommer. Rana kommune er en av 19 kommuner som utgjør området Helgeland, som strekker seg fra Meløy i Nord til Sømna i sør. Kysten på Helgeland er beskrevet som «Verdens vakreste kyst».

Turen tar omtrent 1 time. Guidingen foregår normalt på norsk, men kan gjerne tas på engelsk om det trengs. Byguidingen kan bestilles hver dag hele året, men fra 20. juni til 20. august klokka 19:00 står vi i gågata klar til å ta imot deg.

Fra 21. august til 19. juni vil start kunne variere fra 12:00 til 19:00, alt etter som når det blir mørkt.

Mo I Rana er en relativt ung by, og var et lite tettsted til langt ut på 1900-tallet. Den virkelige industrialiseringen i Rana skjøt fart da Norge vedtok å bygge et statlig jernverk her. Jernbanen, som heter «Nordlandsbanen», går fra Trondheim i sør til Bodø i nord, og går rett gjennom sentrum. Den første jernbanen ble bygget på grunn av de rike malmforekomstene i fjellene. Toget fraktet malmen fra gruvene oppe i Dunderlandsdalen og ned hit til fjorden, hvor det ble videreforedlet og sendt med skip til stålverk i Europa. Denne strekningen, fra Dunderland til Mo, ble bygget 1904.

Mo i Rana er preget av mye industri, store statlige virksomheter og et næringsliv som for tida går veldig godt. Vi som bor her, har gode og interessante jobber og det skapes store verdier for Norge innen mange ulike næringer.  Industrien består for eksempel av mer enn 100 bedrifter og gir jobb til ca. 2 400 arbeidstakere. Industribedriftene har ei omsetning på ca. 7 milliarder norske kroner i året, og store deler av dette er eksportvarer som selges til utlandet.   Den umiddelbare nærheten til både fjell og kyst gjør at vi har uendelige friluftsmuligheter å velge mellom, gjennom alle årstider.