fbpx

Litt om Mo I Rana

Mo i Rana er en by i Rana Kommune med totalt 25 900 innbyggere. Kanskje en liten by sammenlignet med mange andre, men likevel stor nok for oss som bor her, fordi vi har det vi trenger for å trives og ha et godt liv. Mo I Rana ligger i nærheten av Polarsirkelen, hvor vi har stor variasjon i klimaet. Her er det stor forskjell mellom vinter og sommer.

Rana kommune er en av 19 kommuner som utgjør området Helgeland, som strekker seg fra Meløy i Nord til Sømna i sør. Kysten på Helgeland er beskrevet som «Verdens vakreste kyst». Mo i Rana er preget av mye industri, store statlige virksomheter og et næringsliv som for tida går veldig godt. Vi som bor her har gode og interessante jobber og det skapes store verdier for Norge innen mange ulike næringer.  Industrien består for eksempel av mer enn 100 bedrifter og gir jobb til ca. 2 400 arbeidstakere. Industribedriftene har ei omsetning på ca. 7 milliarder norske kroner i året, og store deler av dette er eksportvarer som selges til utlandet. Den umiddelbare nærheten til både fjell og kyst gjør at vi har uendelige friluftsmuligheter å velge mellom, gjennom alle årstider.

Mo i Rana er en relativt ung by, og var et lite tettsted til langt ut på 1900-tallet. Den virkelige industrialiseringen i Rana skjøt fart da Norge vedtok å bygge et statlig jernverk i Mo i Rana. Dette var i 1946, like etter 2. verdenskrig, og da bodde det bare 8 000 mennesker her. Bakgrunnen for å bygge jernverket var å gjøre Norge mer selvforsynt av stål etter krigen, men det var også for å styrke landsdelen med etablering av nye arbeidsplasser. En viktig grunn for at AS Norsk Jernverk ble bygd i Mo i Rana var at vi hadde rike jernmalmforekomster og mye vann som ga svært gode muligheter for utbygging av vannkraft til industrien. Bedriften AS Norsk Jernverk ble den viktigste byggesteinen for byen Mo i Rana slik vi kjenner den i dag. Jernverket startet produksjonen i 1955. I forbindelse med oppstarten kom folk tilflyttende til Mo i Rana fra hele landet. Alt måtte bygges opp: Hus, skoler, veier, butikker, sykehus og idrettsanlegg. Få år etter at Jernverket startet opp var hver tredje innbygger i Rana under 13 år – kommunen hadde på denne tiden Europas yngste befolkning. Men det har vært drevet gruvedrift her i området i lang tid. Første store gruvedrift ble satt i gang på slutten av 1800-tallet, men det var kjent at mange innbyggere fant gull og sølv her allerede på 1600-tallet. Området er svært rikt på svovel- og kobberkis, sinkblende, jernmalm og sølvholdig blyglans, og alt dette til sammen dannet grunnlaget for industrien i Mo I Rana.

Ole Tobias Olsen oppdaget en jernmalm-åre på gården sin på Dunderland i 1879. Han foreslo å bygge jernbane fra Dunderland til Mo, men Ole Tobias hadde enda større visjoner. Han ville at banen skulle strekke seg hele veien fra Tromsø til Trondheim, med sidespor til Sverige, for å kunne selge jernmalm til Sverige og St. Petersburg i Russland. Dessverre døde Ole Tobias før denne delen av banen ble ferdigbygd, men han fikk oppleve at Stortinget godkjente planene året før han døde i 1924.

Mo i Rana er fra gammelt av et samisk kjerneområde. Det er flere historiske spor og kulturminner som tyder på at den samiske befolkningen levde her i lang tid innen den norrøne befolkningen etablerte seg på 14 – 1500-tallet. Fremfor å drive med jordbruk levde samene i større grad et nomadisk liv. De jaktet og høstet av naturen og kunne skifte boplass opptil flere ganger i året, avhengig av hvor reinsdyrene som de jaktet på beveget seg. Det var en utstrakt handelsvirksomhet mellom samene og den norrøne befolkningen.

Mo Kirke, som ligger lenger opp i byen, ble ferdigbygget 1724 med penger gitt av den lokale samiske befolkningen, og i 1717 ble det åpnet en misjonsskole for samiske barn på Moholmen. Det skjedde 100 år før noen annen skole ble bygget i Mo i Rana.

Kom bli med oss i ExploRana på en tur, så forteller vi mer enn gjerne historiene om byen og nærområdene våre.

Steder å overnatte: HUSK dette er steder vi anbefaler, ikke alle står her.

Hoteller:

Clarion Collection Hotel Helma, tlf. 78 10 11 80

Scandic Hotel Meyergården, tlf. 75 13 40 00

Best Westen Hotel Ole Tobias, tlf. 75 12 05 00

Campingplasser:

Yttervik camping, tlf. 75 16 45 65

Mo I Rana camping, tlf. 75 14 41 44

Røssvoll camping, tlf. 458 12 112

Storli camping, tlf. 906 18 921

Svartisen camping, tlf. 464 16 205

Spisesteder:

I byen:

No3, tlf. 73 18 83 33

Osteria Kreo, tlf. 75 14 00 00 HUSK! Bordbestilling opptil 4 dager før du vil spise der!

Tanjas kjøkken, tlf. 458 72 213

MeyerCafeen, tlf. 75 13 92 33

The Lounge, tlf. 455 05 842

Spiseriet Mix, tlf. 75 15 15 44

Bakeribygget, tlf. 75 14 45 50

Utenfor byen:
Mama Rosa, tlf. 75 15 84 00

Stenneset Mat og Vin, tlf. 476 16 890

Til Elise fra Marius, tlf. 958 95 308

Husk også å besøke Moment (Rana museum) og Vitensenteret mens du er her.

Og av opplevelser, bør du absolutt velge en av turene med ExploRana! Vår styrke er vår lokale kunnskap, tilhørighet, naturglede og kultur- og historieinteresse. Vi har alltid noen gode historier på lur, enten det er om stedet som besøkes eller om personene som har vært her før oss.

Kall oss gjerne perledykkere, for det er det vi er! Vi dykker ned i historien og gjenforteller den til deg, slik at du får minnerike opplevelser. Vi tar deg med til perlene i vårt område!