fbpx

Opplevelser

Byvandring

Den siste henrettelsen i 1674, byggingen av kirka finansiert av Samene, den første skole i Nordland, AS Norsk Jernverk, omstilling og suksesshistoriene. Alt dette får du høre om på vår byvandring. På kanten av Polarsirkellandet, i nærheten av Svartisen, ligger den nest største byen i Nordland, som heter Mo i Rana. Hovedsete i Rana Kommune med totalt 18 900 innbyggere. Stor nok for oss som bor her, fordi vi har det vi trenger for å trives og ha et godt liv.

Guidet byvandring i Mo I Rana. 1 times fortelling om livet ved 66 grader nord. Fra kr. 195,- pr. person.

Foto: Øyvind Bratt

LES MER……

Guidet tur til Svartisen

Svartisen er rett og slett en av de tingene en MÅ se her i livet. Brearmen som ligger nedover fjellsiden, er full av sprekker, og den blå fargen står i sterk kontrast til den hvite snøen som ligger på toppen. Tenk at Svartiskongen brukte hele sitt voksne liv om somrene her oppe. Også de ekspedisjonene, da. Kjempekult at en liten bit av Norge er så verdenskjent!

5 timers guidet tur til Norges nest største isbre, Svartisen. Inkludert båtbillett, guide og lunsj. Fra kr. 1 250,- pr. person.

Foto: Robert Borge

LES MER….

Tur med guide til Bertelberget.

Hør historien og se stedet smeden Bertel Olsen fant og utvant sølvholdig blyglans allerede på slutten av 1600 tallet. 2 1/2 timers guidet vandring og historiefortelling. Hver dag 15:30. Fra 795,- pr. person.

Vi parkerer ved kraftverket på Anleggshammeren og går oppover veien til der vi tar av mot Bertelberget. Veien er ganske flat, og stien videre går litt opp og ned, men ikke verre enn at det er lett å følge den. Det er en svært god sti til å begynne med, men en må alltid ta til høyre når stien deler seg, selv om det ser brattest ut, ellers risikerer man å havne på feil plass. En liten varde ligger på en topp, akkurat som at den forteller at vi er på rett vei. Turen går i forholdsvis lett terreng, og vi vil bruke ca. 4 timer til sammen. Oppe ved den gamle gruva, tar vi oss en liten matbit, før vi går tilbake.

Foto: Robert Borge

LES MER…..

Guidet tur til Marmorslottet

Vi parkerer ved den gamle gården Fisktjønna. Her ser du spor etter de som brøt opp landet og bygde seg et liv. På turen gjennom naturreservatet, blir det mer og mer tydelig hva grunnen består av. Kalkstein er en stor del av bergarten her, og når vi kommer frem til Marmorslottet, et slott bygget av naturen selv gjennom årtusener, ser du resultatet av at løse bergmasser som kalk gjennom tusenvis av år har blitt vasket ut i elven.

Guidet 4 timers tur til Marmorslottet. Inludert guide. Hver dag 11:00. Fra kr. 595,- pr. person.

Foto: Robert Borge

LES MER…..

Guidet tur til Tjuvtrappa

Skogen ligger der, grønn og duftende. Mens du går oppover de tunge bakkene, suger du inn alle inntrykk; fuglelivet, de små elvene som kaster seg utfor liene, mennesker som trives på tur. Alt sammen gode lyder som setter seg fast i sjela og gir herlige minner. På turen oppover går du forbi flotte bekker, Varmosletta ligger der med benker og scene, og kanskje føler du ekstra for å drikke vann fra kilden midtveis i lia. Tjuvtrappa. Stedet har fått sitt navn fordi ei kone stjal ei ku på Loftfjellgården og dro den opp fjellsiden som heter Tjuvtrappa, og videre nedover mot Selfors.

Guidet tur til “taket” av Mo I Rana. 3 1/2 timers tur, inkludert guide og forfriskninger. Hver dag 10:00. Fra kr. 595,- pr. person.

Foto: Robert Borge

LES MER…..

Guidet tur til historiske Dalselv

Vinteren har enda ikke sluppet taket ordentlig. Det er i midten av mai 1940, og snøen ligger ennå i fjellet. Telen holder fortsatt grepet på Dalselv, bare de øverste tommene av jorda tiner etter hvert som sola slipper til. Litt etter litt rykker sommeren nærmere.

Guidet 2 1/2 timers tur med historiefortelling. Inludert guide. Hver dag 18:00. Fra kr. 395,- pr. person.

Foto: Ukjent

LES MER…..

Guidet tur til Appelsinhaugen

Finnsetveien. Når du starter på turen i Fageråsen, kjenner du snart på stemningen i skogen, der du beveger deg oppover den gamle turveien, først brukt av Samene, deretter av alle som skulle gå fra Umskaret til Mo eller omvendt. Veien er ikke for bratt, og det er flere steder du kan stoppe og ta bilder utover byen. Vel oppe kommer du til Appelsinhaugen. En nydelig og svært populær familietur eller for den som har lyst på en lett og tilgjengelig tur opp fra Mo i Rana sentrum.

2 1/2 timers guidet tur til Ranas mest brukte tursted. Inkludert guide og forfriskninger. Hver dag 14:00. Fra kr. 495,- pr. person.

Foto: Robert Borge

LES MER…..

Rabothytta – Opplev Norges råeste turisthytte

Veien opp fra Korgen, svinger gjennom store jordbruksdaler og forbi flere hus på turen oppover. Øverst i Leirskardalen glir asfalt over til grus og vi finner parkering ved Leirbotnet. Turen videre går slakt oppover før en siste stigning bærer oss frem over et måneaktig landskap. Etter en fem kilometers tur fra parkeringsplassen ser vi platået hvor Rabothytta står stødig og utgjør et eventyraktig syn med tåken tykt hengende over seg.

Guidet 5 timers tur til Rabothytta. Inkludert guide og lunsj. Hver dag 11:00 Fra kr. 875,- pr. person.

Foto: Jan Inge Larsen

LES MER…..

Guidet padletur på Langvatnet

Guidet padletur på 5 timer, inkludert lån av kajakk, redningsvest, tørrdrakt, sko og spruttrekk, samt lunsj og guide. Hver dag 10:00 eller 18:00. Fra 2 095,- pr. person.

Endelig har sommeren kommet her nord og det er endelig tid for å nyte den fantastiske naturen her oppe. Følelsen av frihet er helt magisk, for her på Helgeland er det god plass, så ingen trenger å gå i kø. Langvatnet ligger blankt og stille, og med Svartisen ruvende som en kalott på toppen av fjellet, befinner du deg i et lite paradis. Kajakken ligger klare, og selv om det er tidlig på formiddagen, står solen allerede høyt på himmelen. Guiden fra Helgeland Kajakk deler ut utstyr, både tørrdrakt, redningsvest og spruttrekk. Alt er klart for en fantastisk dag i kajakken.

Foto: Marit Løvhaug

LES MER…..

Nordlyssafari

Kulden biter i kinnene. Snøen gir fra seg høylytt klage etter hvert som trugenes settes ned i den. Over deg dukker det frem stjernebilde etter stjernebilde, og stillheten lyder øredøvende. Vel fremme, tennes bålet, og røyken brer seg utover og legger seg over det trolske landskapet. Guiden trekker opp kaffen og noe godt å bite i, og spenningen øker etter hvert som tiden nærmer seg da nordlyset spraker over himmelen. Lytt til historiene guiden kan fortelle, og nøl ikke med å spørre hvis du lurer på noe.

Guidet tur til fast lokasjon for å oppleve og ta bilder av nordlyset. Inkludert transport, guide, bruk av truger, enkel informasjon om hvordan ta bilder, kaffe/te. Hver dag 21:00. Fra kr. 995,- pr. person.

Foto: Simon Fossheim

LES MER….

Trugetur

Solen skinner, men likevel er det litt kaldt. Men pytt, du er godt kledd og i aktivitet, så kulden bryr deg ikke. Gjengen du går sammen med, følger i gåsegang etter guiden, der sporene etter trugene gjør sporet foran deg til en god sti. Stavene du holder, hjelper godt til med å holde balansen i den litt dype snøen, mens dere snegler dere oppover fjellsiden.

4 timers tur på truger i naturen rundt Mo I Rana. Inkludert guide og bruk av utstyr. Fra kr. 495,- pr. person.

Foto: Robert Borge

LES MER…..

Ski og topptur Mo I Rana

Kulden biter i kinnene. Snøen gir fra seg høylytt klage etter hvert som skiene føres fremover. Foran deg ruver fjelltoppen dere skal «innta», skinnende hvit, bare en enkel stripe som går nedover fra toppen. Har noen vært her før meg? tenker du. Joda, det kan nok stemme. Topptur er relativt populært i Rana, og de fleste fjell det går an å besøke på ski, har fått besøk av i hvert fall en lokal skigåer. Men i dag er det din tur.

Topptur på randonneski. 5 timers guidet tur på en av toppene i Rana. Inkludert leie av utstyr, guide og enkel lunsj. Fra kr. 1 795,- pr. person.

Foto: Jørgen Eivik Pedersen

LES MER…..

Fiske med guide i Mo I Rana.

Myggen surrer i kveldsolen. Du følger etter guiden til fiskevannet. Stien slynger seg gjennom kratt og over lyng, men det er lett å finne frem. Dette vannet hadde jeg aldri funnet på egen hånd, tenker du. Enda godt noen kunne ta meg med. Etter kort tid, dukker fiskevannet opp. Det ligger der speilblankt og stille. Plutselig blir vannflaten brutt av en fisk som stikker munnen opp og svelger en nymfe.

Fisketur med guide i Rana. Inludert transport, guide, bruk av utstyr og agn, fiskekort, enkel bevertning. Hver dag 21:45. Fra kr. 695,- pr. person.

Foto: Robert Borge

LES MER…..

Laksefiske i Rana elva.

Du venter. Og venter. Kaster. Og kaster igjen. Så, plutselig, biter det, og snøret begynner å leve sitt eget, ville liv. – Det er nå eller aldri, tenker du. Ekspert-rådet til deg er å ta deg god tid når du sveiver inn. Tvinger du fisken opp for fort, kan den slippe agnet og sette nedover elven i turbofart. Derfor gjelder det å være tålmodig, men bestemt. Når fisken endelig er på land, har du sannsynligvis makspuls!

Laksefiske i Mo I Rana! Døgnpris inkludert fiske etter laks, guide, 1 måltid servert i det fri. Fra kr. 1 995,- pr. person.

Foto: Robert Borge

LES MER…..

Snekkeren Haakon Loe

Sagspon. Furu, gran og eik. Stemjern, hoggjern, hammer og høvler. Lakk og maling, brekkfarge og tinktur. Så mye som du kanskje aldri har sett før, eller kanskje har du brukt mye av det eller sett det hos bestefar.

Alt sammen stammer fra en tid da håndverket sto i førersetet. Bildene av gamle bygg og mennesker; alt vitner om en tid som er så fremmed for oss i dag. Da manuelt arbeide var en selvfølge. Hvordan klarte han å lokke frem disse formene av en enkelt treplanke? Magi?

Kom og opplev atmosfæren fra en svunnen tid! Våre guider vil fortelle deg om livet hans, verktøyet og produktene han laget, og viser deg snekkerverkstedet. Fra 195,- pr. person.

Foto: Robert Borge

LES MER…..