fbpx

Snekkeren Haakon Loe

Sagspon. Furu, gran og eik. Stemjern, hoggjern, hammer og høvler. Lakk og maling, brekkfarge og tinktur. Så mye som du kanskje aldri har sett før, eller kanskje har du brukt mye av det eller sett det hos bestefar. Alt sammen stammer fra en tid da håndverket sto i førersetet. Bildene av gamle bygg og mennesker; alt vitner om en tid som er så fremmed for oss i dag. Da manuelt arbeide var en selvfølge. Hvordan klarte han å lokke frem disse formene av en enkelt treplanke? Magi?

Ikke så langt fra Meyergården hotell, ligger det gamle snekkerverkstedet til Haakon Loe. Et lite, enkelt hus, nesten oppe på bakketoppen. I det du kommer inn i første etasje, der han holdt han til, og hvor han i en mannsalder lagde møbler i snekkerverkstedet i Kaialunden. Når du kommer inn i det første rommet, som var der han tok imot eventuelle kunder, står flere maskiner og eksempler på ting han produserte i løpet av sitt arbeidsliv. I rommet innenfor, kommer du inn i selve hjertet på bedriften, der han produserte og satte sammen møbler, ofte med intrikate mønster og innlegg. På veggene henger fortsatt verktøyet han brukte, og hele snekkerverkstedet er bevart slik han forlot det ved sin død, med alt av verktøy, maler og overflatebehandling slik han forlot det. Ja, det er nesten som om du venter ham inn døren når som helst!

Haakon Loe kom til Rana i ung alder, ikke så lenge etter århundreskiftet. Han fikk snart arbeid på Meyergården Hotell, som da ble drevet av Karen Amalie Johanne Meyer, populært kalt Maja. Arbeidet hans var å være altmuligmann, men Kaja Meyer så snart at den unge mannen hadde anlegg for finsnekring. Hun insisterte på at han skulle gå i lære som møbelsnekker, og læretiden brukte han på Meyergården, der han også til slutt tok fagbrevet. Han er kjent for å ha laget en hel masse møbler som står rundt i byen, blant annet står det bryllupstoler i Mo kirke, og han laget nesten alt møblementet som befinner seg i den gamle fløyen ved Meyergården hotel.

Kom og opplev atmosfæren fra en svunnen tid!

Våre guider vil fortelle deg om livet hans, verktøyet og produktene han laget, og viser deg snekkerverkstedet.

Kan bestilles når som helst. Pris: 195,- pr. person