fbpx

Fiske laks i Rana elva

Du venter. Og venter. Kaster. Og kaster igjen. Så, plutselig, biter det, og snøret begynner å leve sitt eget, ville liv. – Det er nå eller aldri, tenker du. Ekspert-rådet til deg er å ta deg god tid når du sveiver inn. Tvinger du fisken opp for fort, kan den slippe agnet og sette nedover elven i turbofart. Derfor gjelder det å være tålmodig, men bestemt. Når fisken endelig er på land, har du sannsynligvis makspuls!

Endelig ligger den der i håven, en flott laks på 12 kg +! Adrenalinet ruser gjennom kroppen og gir deg en utrolig lykkelig følelse av mestring. Enten det er din første eller laks nummer 100, er følelsen den samme, at endelig lyktes du.

Grunneieren har stått og fulgt med deg, over kommer tuslende nedover for å gratulere deg og hjelpe deg med måling og veiing; kanskje et bilde eller 2 til skrytealbumet? Du får et etterlengtet måltid som grunneieren/guiden har forberedt til deg; du var jo så opptatt med å få tak i akkurat den laksen, så du har rent glemt å spise!

Har du vurdert å teste det verdensberømte norske laksefisket? Da bør du benytte sjansen i sommer! Der elvene vanligvis er fulle av tilreisende fiskere, er det i år også massevis av ledig plass. Mange steder kan du kjøpe pakker som inkluderer fiskekort, overnatting, mat og guide.

Norge er et av verdens beste land å fiske villaks i. Prøv fiskelykken i noen av de legendariske lakseelvene våre, som er like naturskjønne som da velstående engelske sportsfiskere oppdaget dem på 1800-tallet. Eller kast ut snøret i langt mer urbane strøk. 

Laksen tilbringer mellom ett og tre år i havet før den finner tilbake til elven den ble født i.

Ingen GPS er mer presis. Det er rett og slett magisk! Det er imidlertid bare noen få laks som overlever de tøffe årene i åpent hav. Fisken du får på kroken har overlevd møter med hai, hval, tunfisk og sverdfisk. Laksens reise er nesten som den greske Odysseen. Norge har vært et mål for verdens laksefiskere helt siden engelske sportsfiskere begynte å valfarte hit for rundt 200 år siden.

Vi har fortsatt flere av verdens beste og mest legendariske lakseelver. Laksen er en del av det norske bosetningsmønsteret. Etter istiden slo folk seg ned nær gode lakseelver, og vi finner fortellinger om laks i både hellristinger og norrøn og samisk mytologi. Magnus Lagabøtes landslov fra 1274 sa at fiskegarn ikke skulle hindre laksens ferd opp elvene. Laks var i en periode så vanlig mat at gårdsarbeidere i Lærdal hadde en ingen laks på søndag-klausul i kontrakten.

Overklassen i England begynte med sportsfiske i norske elver i 1820-årene, og mange av de staselige trehotellene på Vestlandet ble bygd som et resultat av lakseturismen.

Laksefiske i nedre del av Drevja elv. Her er det fluefiske etter laks som gjelder, og en lokalkjent guide hjelper deg med å finne de beste plassene og de beste tidspunktene på døgnet.

Enten du har med deg bobil, campingvogn, telt eller trenger overnatting, er du velkommen hit for et spennende døgn med laksefiske.

Ute i det fri, tilbereder guiden ett enkelt måltid til deg, som du kan nyte i nærheten av fiskeplassen.

Inkludert: Guide, fiskekort, fisketrygdavgift, måltid tilberedt utendørs

OBS! Gjennomføres ikke med mindre enn 2 personer, MEN du kan betale for 2 og være alene.

Foto: Robert Borge