fbpx

Nordlyssafari

Guidet tur til fast lokasjon for å oppleve og ta bilder av nordlyset. Inkludert transport, guide, bruk av truger, enkel informasjon om hvordan ta bilder, kaffe/te. Fra kr. 995,- pr. person.

Kulden biter i kinnene. Snøen gir fra seg høylytt klage etter hvert som trugenes settes ned i den. Over deg dukker det frem stjernebilde etter stjernebilde, og stillheten lyder øredøvende. Vel fremme, tennes bålet, og røyken brer seg utover og legger seg over det trolske landskapet. Guiden trekker opp kaffen og noe godt å bite i, og spenningen øker etter hvert som tiden nærmer seg da nordlyset spraker over himmelen. Lytt til historiene guiden kan fortelle, og nøl ikke med å spørre hvis du lurer på noe.

Bli med på jakten på det unnvikende nordlyset! Aurora Borealis er et fenomen synlig over store deler av den arktiske delen av verden. Ofte sett så langt sør som Brønnøysund, Trondheim og Bergen!

Opplev dette fantastiske naturfenomenet, og ta fantastiske bilder! Selv om nordlyset ofte forbindes med Troms og Finnmark, er aktiviteten stor også lengre sør. I Mo I Rana har det de siste par årene vært nordlysaktivitet opptil 80 – 100 dager i løpet av vinterhalvåret, det vil si fra november til april. Gå ikke glipp av sjansen til å oppleve dette fantastiske og spektakulære fenomenet.

Den første realistiske beskrivelsen av nordlyset var i det kjente norske læreskriftet Kongespeilet fra ca. år 1230. I 1724 ble den første avhandlingen som helt var viet nordlysfenomenet skrevet av nordmannen Jens Christian Spidberg.

Senere har en rekke forskere prøvd å finne ut mer om det underlige fenomenet nordlys. Rundt år 1900 ble det mulig å forklare nordlys omtrent slik vi gjør i dag. Denne forklaringen er dannet på grunnlag av Sophus Tromholts undersøkelser, der han fant sammenhengen mellom nordlys og solflekker, og Birkelands Terrella-eksperimenter.

Forklaringen gikk da ut på at ladde partikler fra sola styres av jordas magnetfelt og «tenner» atmosfærens gasser. Den gang kunne de ikke forklare hvordan gassene i atmosfæren ble «tent» og hvordan de ulike fargene i nordlyset oppsto. Da dansken Niels Bohr presenterte sin atommodell i 1913, ble det mulig å komme med en slik forklaring. I 1920-årene ble høyden av nordlyset kartlagt av Carl Størmer. En av de internasjonalt mest kjente norske nordlysforskere er Lars Vegard.

Nordlysforskning pågår fortsatt i Norge og i mange andre land. Denne forskningen gir og har gitt oss ny informasjon om sola, jordatmosfæren og om det nære verdensrom. Et eksempel på et sted i Norge der det forskes på nordlys, er på rakettskytefeltet på Andøya. Fra bakken kan man bare studere nordlyset nedenfra, og fra satellitter kan man studere det ovenfra. Men ved hjelp av raketter kan man gjøre målinger inne i selve nordlyset.

Vi tar deg med ut i naturen for å gi deg en absolutt fantastisk opplevelse. Men før vi drar ut, sjekker vi forholdene på forhånd, slik at du er sikret de best mulige forholdene. Du blir hentet ved hotellet, og deretter kjører vi opp på fjellet, hvor vi tilpasser truger og sjekker at du har varme nok klær, før vi gir deg en god innføring i hvordan du best tar bilder av nordlyset. Har du ikke kamerastativ eller varme klær, så får du låne dette av oss. Oppe på fjellet tar vi en kort tur på truger. Vel fremme ved grillhytta, får du muligheten til å lage bål. Mens vi venter på nordlyset, serverer vi kaffe og te og litt å bite i.

Truger, varme klær, kamerastativ og drikke er inkludert i opplevelsen!