fbpx

Guidet tur til historiske Dalselv

Guidet 2 1/2 timers tur med historiefortelling. Inludert guide. Fra kr. 395,- pr. person.

Vinteren har enda ikke sluppet taket ordentlig. Det er i midten av mai 1940, og snøen ligger ennå i fjellet. Telen holder fortsatt grepet på Dalselv, bare de øverste tommene av jorda tiner etter hvert som sola slipper til. Litt etter litt rykker sommeren nærmere.

Ryktene om at tyskerne forsøker å sende forsterkninger til Narvik over land, har nådd de britiske styrkene. Hemnesberget er bombet sønder og sammen, og flere hundre tyske soldater med tungt skyts er satt i land der, og er på vei nordover. Britiske jagere har akkurat senket hurtigruteskipet D/S Nord-Norge ved kai på Hemnesberget, etter at de oppdaget at skipet ble overtatt av tyskerne og brukt til troppeforflytninger. Motstandsviljen i landet er fortsatt meget stor og en britisk bataljon fra Royal Scots Guards forskanser seg i Dalselv fast bestemt på å stoppe fremrykkingen mot Narvik. Stillinger graves, men det er vanskelig å komme nedover i den frosne jorda. De bruker de de har til rådighet, og greier å forskanse seg sånn noenlunde.

2. verdenskrig raser i Europa. Denne vinteren har krigen også kommet til Norge, og Hitler sverger på å innta Norge. Etter at kong Haakon og kronprins Olav har reist fra Oslo sammen med regjeringen, har mye skjedd i Norge. Nazi-Tysklands mål med å invadere Narvik, er å sikre forsyningen av jernmalm fra de svenske gruvene i Kiruna og Gällivare som blir skipet ut fra Narvik. Dette er antageligvis avgjørende for Tysklands rustningsindustri, samt at de vil erobre den norske flyplassen på Bardufoss.

17. og 18. mai 1940 blir to skjebnesvangre dager for britene. De første trefningene gir store tap i de tyske avdelingene. Tyskerne har det travelt, de er redde for at allierte kryssere skal beskyte dem fra fjorden, og de må til Narvik! Tyskerne reorganiserer og angriper på 2 flanker. Etter harde kamper i to dager, må soldatene fra Royal Scots Guards fra England gi tapt. Tapene er store; 70 soldater må bøte med livet før siste skudd faller ved Stien gård.

Resten av bataljonen tas til fange og sendes i krigsfangeleirer i Europa.

Vi var ikke til stede, men våre guider kan fortelle deg historien om denne mindre kjente hendelsen, som kostet mange gode menn livet, men dessverre ikke stoppet den tyske fremrykkingen. Vi kan vise deg stedet hvor det siste skuddet falt i 5-tiden om morgenen 18. mai 1940. Minnesmerket over de falne står enda og vitner om de som ga sitt liv for å forsvare et land langt mot nord, så langt hjemmefra.

Vi blir enten med deg eller henter deg på hotellet på formiddagen og tar deg med over 80 år tilbake i tiden, til begynnelsen av den siste verdenskrigen. Vi bruker et par timer på turen og håper du sitter igjen med en forståelse av den oppofring både allierte og nordmenn viste i denne vanskelige tiden.